tiistai 28. syyskuuta 2010

Vankkaa vanhustenhoitoa kotimaassamme.

Netissä,etenkin facebookin välityksellä levisi jokunen aika sitten perin mielenkiintoinen ehdotus. Tässä suora lainaus:
“Laitetaan vanhukset vankilaan ja rikolliset vanhainkoteihin! Näin vanhukset pääsevät suihkuun, harrastuksiin ja ulkoilemaan. Kukaan ei voi varastaa heiltä ja he saavat rahaa sen sijaan, että joutuvat maksamaan. Rikolliset saavat kylmää ruokaa ja saavat olla tyystin yksin, rahaa ei anneta ja valot sammutetaan klo 20:00. Suihkuun pääsee kerran viikossa.”

Pistää miettimään kuinka retuperällä vanhusten hoito ja erityisesti kunnioitus tänä päivänä ovat.
Kun ihminen vanhenee,hän joutuu väistämättä toteamaan sen karun tosiasian ,että hän ei ehkä enään kykenekään huolehtimaan itsestään vain omin voimin. Kun omassa kodissa asuminen käy liian vaikeaksi ja vaaralliseksi yhä vähenevän fyysisen kunnon ja heikkenevän muistin vuoksi,on monelle tullut aika siirtyä vanhainkotiin. Tämän pitäisi järjellisesti ajatellen olla turvallinen ja hyvä paikka asua. Sellainen missä joku muu huolehtii niistä arkipäivän tekemisistä joihin ei enään itse kykene mm .jokapäiväinen hygienian hoito,ruoka,harrastukset. Mutta valitettavan usein tämä osoittautuu harhaluuloksi.
Hoitajia on erilaisia, mutta monista on myös ainainen kiire tehnyt "liukuhihnatyöskentelijöitä". Olen kuullut vanhempienkin hoitajien puhuvan, että kun ennen oli aikaa ja saattoi viedä potilaita pihalle ja lukea lehtiä, mutta nyt ei kerkiä. Pakolliset työt on kuitenkin hoidettava, viihdyttämisen ja viihtymisen kustannuksella.Välillä ei ehdi edes niitä pakollisia.

Monissa hoitolaitoksissa joihin tavallisella pienen eläkkeen omaavalla vanhuksella on edes varaa,on juuri tuo sarkastisena vitsinä alunperin liikkeelle laskettu käytäntö. Ruoka tulee kerran päivässä tai joskus jopa "unohdetaan" ja jos ei kykene syömään niillä jäljellä olevilla hampaiden tapaisilla ruoka tungetaan vaikka väkisin kurkusta alas tai yksinkertaisesti viedään pois. Kunnat säästävät jättämällä viikonlopuilta pääruuan pois.
Pesulle pääsee vain silloin kun hoitajilla on siihen aikaa ja tarmoa. Edes vessaan ei pääse itse. Pahimmillaan samat vaipat saattavat olla yllä vuorokauden,ehkä toisen..
Pahinta ehkä, että vanhukset istuvat jossain päivähuoneen tapaisessa pöytien äärellä toimettomina ja yksin, huonessa on ehkä yhteis tv,  ei lehtiä, ei pelejä, ei yksinkertaisesti mitään tekemistä. Ei myöskään mitään viriketoimintaa, kuten pelejä ja jumppaa kuten on joissain hoitokodeissa. Toimintahan on vanhuksille tärkeää, muuten tosiaankin laitostuu ja siinä saa heittää hyvästit kaikelle lopullekin toimeliaisuudelle ja kyvyille.

Tämä vie ihmiseltä lähes kokonaan hänen oman identiteetin,kaiken mikä ennen oli omaa. Hitaasti mutta varmasti kuihduttaen elämästä pois. Tämäkö on ollut tarkoituksenakin hoitaessa kasvavaa asiakaskuntaa vanhainkotien saralla. Mietteitä herättä kuntien tapa säästää näissä asioissa. Eikö vanhenevalla henkilöllä ole enään mitään ihmisarvoa?

3 kommenttia:

  1. Aikamoinen paradoksi sinänsä, kun kaikista meistähän tulee vanhuksia joskus. Jos ei viikatemies armahda aikasemmin;) Jokainen voisi yrittää kuvitella itsensä vaippoihin, muovitettuun sänkyyn makaamaan. Pahimmillaan 24h/7. Ilman kontaktia toiseen ihmiseen. Syömään einesmössöä kiireisen hoitohenkilökunnan lusikasta.Nielemään unilääkettä klo 18 aikaan. Pahinta mielestäni olisi tietoisuus, että lapset, muut sukulaiset ja ystävät olisivat olemassa mutta eivät käy..
    On sanottu yhteiskunnan tilaa parhaiten kuvaavan se kuinka vanhukset ja heikko-osaiset hoidetaan. Tässä valossa kokonaistilanne näyttää melko synkälle. Surullista kun ihmisestä, joka ei enää tuota, tulee ongelmajätettä. Hänet siirretään odottamaan kuolemaa yksin ja hylättynä. Lasketaan eurot, kuinka urakasta selviäisi mahdollisimman halvalla..
    Meidän jokaisen korvien välissähän se arvostus on. Arvostetaanko nykypäivänä ylipäätään mitään mikä ei ole nuorta, kaunista, rohkeaa tai rikasta?

    VastaaPoista
  2. Nykypäivänä taitaa olla jo rikos vanhentua... :/

    VastaaPoista
  3. Niinpä niin. Silti nykypäivänä eletään pidempään kun koskaan. Ja aikuistuminen alkaa aikasemmin kun koskaan. Jo 7-8 vuotiailla tytöillä on syömishäiriöitä ja ulkonäköpaineita. Sairasta..

    VastaaPoista